måndag 1 juni 2009
Samvetet i dessa "grilltider"
I långa perioder till och från under årens lopp har jag försökt äta vegetariskt. Enda anledningen till detta val har vart att jag har haft oerhörda konflikter med mig själv om huruvida djuruppfödning i allmänhet kontra handeln av djur i synnerhet går till. Och jag har alltid ansett att ska man nödvändigtvis äta kött så är det ens eget ansvar att ta reda på hur hanteringen i de olika leden gått till.
I de perioder då jag valt att äta kött, så har jag alltid sett efter att det skall vara närproducerat och att uppfödarna kan borga för ett värdigt liv för de djur som är dömda att bli mat åt oss människor.
Tidigare var det dock inte alldeles lätt att finna alternativa uppfödningssätt, och det satte konsumenten på hårda prov, medans det idag blir lättare och lättare att faktiskt hålla sig informerad om hur djuren fötts upp, hur slakttransporter och slakt gått till, och hur långt det packade köttet färdats.
Jag blir oerhört glad över att det finns företagande bönder som också tar ansvar för allt detta, det gör det hela så mycket lättare för oss konsumenter.
En av dessa innovatörer inom köttnäringen är Forsa Gård i Stora Skedvi, mellan Hedemora och Falun
Check it out!
Här vill jag handla mitt kött! Och vad det gäller nötkött så har en kompis till mig kontakt med en uppfödare av Highland-cattle, där man också kan köpa kött från djur som haft ett gott liv den stund de betat på jorden. Det är det minsta man kan kräva för djurens skull, när de ändå viger sina liv åt oss.
Måndagskrönika för Driftig
Bild från Forsa Gård
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta hade vi en diskussion om vid matbordet alldeles nyss.
SvaraRaderaJag funderar på att utesluta kött helt. Hittills har jag försökt undvika allt rött kött.
Dom grisarna är himla fina. Och för fina att föda upp bara för att döda och bli mat. :(